Online veiligheid in een werkomgeving

Jaarlijks worden velen bedrijven getroffen door online aanvallen van buitenaf. Vaak gebeurt dit zonder dat een bedrijf of werknemers dit in eerste instantie doorhebben. Pas als er al een grote cyberaanval heeft plaatsgevonden komt het bedrijf hier pas achter. Het gevolg is vaak dat er heel veel schade is aangericht en enkel het besteden van veel geld nog kan zorgen dat de bedrijfsprocessen nog worden hersteld. Met de opkomst van nieuwe technologieën wordt het risico op een online aanval alleen maar vergroot. Door Internet of Things staan veel apparaten met elkaar in verbinding waardoor processen een makkelijker doelwit worden. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om bedrijfsvoering online veiliger te laten verlopen.

Trainingen aan werknemers

In de meeste gevallen ligt de oorzaak van een online aanval bij een menselijke fout van een van de werknemers. Dit is vaak het gevolg van een gebrek aan kennis bij de werknemer. Tegelijkertijd worden oplichters met foute bedoelingen steeds inventiever en verzinnen zij continue nieuwe manieren om binnen bedrijfsprocessen te dringen. Het risico op een online inbraak kan je voor een groot deel beperken door trainingen aan je medewerkers. Een training over online veiligheid doe je het beste niet eenmalig. Omdat er constant nieuwe manieren worden bedacht om een online inbraak mogelijk te maken is het belangrijk dat medewerkers op de hoogte worden gehouden van nieuwe risico’s. 

Certificering

Trainingen kun je zelf uitvoeren, maar als je echt verschil wil maken kan je beter kiezen voor een externe partij. Er zijn bedrijven die bevoegd zijn in het geven van trainingen om de veiligheid te verbeteren. Door veranderingen door te voeren en het inschakelen van een externe partij kan je je laten certificeren met bijvoorbeeld het iso 45001 certificaat. Een dergelijk keurmerk kan je tevens onderscheiden van concurrenten. 

Coronavirus

Het coronavirus heeft natuurlijk heel veel invloed op ons dagelijks leven, maar dit heeft ook effect op de online veiligheid van je bedrijf. Vrijwel iedereen moet thuiswerken en dit kan risico’s met zich meebrengen. Door het gebruik van onveilige internetverbindingen, maar ook doordat mensen hun laptop thuis achterlaten, is de kans dat het misgaat groter. Ook daarom is online veiligheid nu nog belangrijker. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *