Wat is Cybersecurity en Werken in de Cloud

Alles draait tegenwoordig om data, en daarbij speelt cybersecurity een grote rol. Niet om die data te verkrijgen, maar juist om het te beschermen. In dit artikel ga ik dieper in op wat gevoelige data is, wat cybersecurity is, en waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan werken in de cloud, iets waar veel data bij komt kijken. Ik zal je een aantal tips geven, zodat je jouw cloud werkplek misschien wel beter kunt beveiligen. Dit artikel is trouwens niet bedoeld voor het promoten van bepaalde merken en producten.

Wat is cybersecurity

Zoals de naam het al zegt, cybersecurity is online beveiliging. Met cybersecurity beveilig je alle apparaten die zijn verbonden met het internet. Denk aan je laptop, desktop, server, smartphone, tablet, en natuurlijk modem en router. Zonder dat we het misschien door hebben hangen steeds meer apparaten aan het internet. De groei in slimme apparaten is bijvoorbeeld ook fors toegenomen de afgelopen jaren. Dus niet alleen de bekende apparaten die ik net opnoemde wisselen data uit, ook je koelkast, tv en bijvoorbeeld grasmaaier wisselen data uit. Nu zal je misschien denken “wat wil je daar mee zeggen?”. Nou, met die data kunnen kwaadwillende ook heel wat slechte dingen doen.

Wat is gevoelige data

Net vertelde ik al dat er steeds meer data wordt uitgewisseld. Maar wat is gevoelige data? En hoe kunnen kwaadwillende dit misbruiken. En wat voor gevolgen heeft dit voor jou, en eventueel jouw onderneming? Voorbeelden van gevoelige data zijn bankgegevens, informatie van identiteitskaarten, foto’s, inloggegevens, telefoonnummers, en dingen die jij doet op het internet. Met deze gegevens kun je in het minste geval lastig worden gevallen door irritante call centers. Maar kwaadwillende kunnen ook jouw identiteit kopiëren. Weet je nog dat ik het net over die grasmaaier, tv en koelkast had? Wanneer mensen weten wat je kijkt, wat je eet, en hoe groot bijvoorbeeld je tuin is. Kunnen ze in combinatie met jouw gestolen identiteit nog geloofwaardiger overkomen. Op die manier kunnen ze je vrienden, familie of collega’s oplichten. Daarnaast kunnen ze in het ergste geval een bankrekening op jouw naam openen, of ergens gaan werken onder jouw naam. Dit heeft natuurlijk rampzalige gevolgen voor jou.

Hoe komen ze aan de data

Hackers zijn altijd op zoek naar data. Dit doen ze door bijvoorbeeld een server te hacken, of via phishing. Op deze servers kunnen jouw gegevens staan, omdat er bijvoorbeeld een webshop is gekoppeld aan de server, waar je iets gekocht hebt. Zo kunnen ze je naam, adres, telefoonnummer, e-mail, en soms zelfs je bankrekeningnummer bekijken. Phishing doen ze vaak via e-mail, telefoon en bijvoorbeeld WhatsApp. Ze bellen je, e-mailen, of WhatsAppen je onder bijvoorbeeld de naam van je bank, om op die manier je gegevens met hun te delen. Hackers zijn dol op de gegevens van bedrijven, omdat ze dan een schatkist aan verschillende data kunnen openen. Ze richten zich daardoor ook steeds meer op mensen die werken in de cloud. Dit zijn mensen die werken op een andere locatie, denk bijvoorbeeld aan thuiswerkers. Door in te breken op slecht beveiligde netwerken, kunnen ze op die manier gemakkelijk data afpikken.

Hoe jezelf te wapenen tegen hackers

Er zijn gelukkige een aantal manieren om jezelf te wapenen tegen hackers. Ook wanneer het kwaad al is geschied. Wanneer je een cloud werkplek hebt is het aan te raden om gebruik te maken van een VPN. Op die manier gaat alle data via een beveiligde tunnel. Een VPN is ook erg handig voor privé gebruik. Gebruik een wachtwoord voor je modem of router die een goede encryptie heeft. Ook kun je bijvoorbeeld mac address filtering inschakelen in je router, op die manier kunnen alleen apparaten verbinding maken die jij handmatig toestaat. Verander regelmatig de wachtwoorden van lokale, en online accounts. En als laatste, maak gebruik van tweestapsverificatie. Met tweestapsverificatie kun je pas inloggen wanneer je de willekeurige code invoert die je binnenkrijgt via e-mail, sms of verificatie app. Net zoals de TAN codes van de bank.

Voordelen van IT beveiliging

Naast dat het je persoonlijk treft, kun je ook enorm in de problemen komen met de AVG. Dit staat voor algemene verordening gegevensbescherming. Je moet ten alle tijden de data van derden beschermen. Dit kan je enorm hoge boetes opleveren. Daarnaast is het uitstralen en hebben van een goede IT beveiliging, heel erg belangrijk voor het vertrouwen richting de klant. Dit kan bijvoorbeeld voor meer sales zorgen, omdat ze weten dat je veilig met hun data om gaat.

 

“>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *