Hoe je je online e-mail veilig kan houden

Het komt vaak voor dat mensen melden te zijn opgelicht of dat hun e-mail door iemand is gehackt. Het kan een ramp zijn als je je e-mail gebruikt om contact op te nemen met klanten en daar vertrouwelijke en persoonlijke informatie hebt opgeslagen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je om je te helpen veilig gebruik te maken van online e-mail.

Voorkom online fraude

Wees altijd op je hoede voor verzoeken (per e-mail, telefoon of anderszins) om de bankgegevens te wijzigen of om een betaling naar een nieuwe provider te sturen. Het verzoek kan een poging zijn om het geld naar een frauduleuze rekening te laten overmaken. Frauduleuze verzoeken kunnen vermomd zijn als afkomstig van een leverancier en je vragen de bankrekeninggegevens van de leverancier te wijzigen. Om dat te voorkomen, moet je altijd proberen rechtstreeks contact op te nemen met je leverancier via een ander communicatiekanaal buiten de e-mailomgeving, zoals een telefoontje naar een betrouwbare bron in hun bedrijf, om te bevestigen dat het wijzigingsverzoek betrouwbaar is. Bovendien, wanneer je betalingsinstructies van een interne bron controleert, zorg er dan voor dat het verzoek de officiële kanalen van je organisatie gebruikt en de geautoriseerde processen en procedures volgt.

e-mail-voorkom-fraude

Wees alert op externe berichten

Waakzaamheid is essentieel om fraude met online bankieren op te sporen en te voorkomen. Aangezien online fraude steeds geraffineerder wordt, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van hoe fraude eruitziet en hoe je je organisatie kan beschermen tegen frauduleuze activiteiten. In verdachte e-mails worden personen meestal aangemoedigd om persoonlijke informatie vrij te geven, zoals beveiligingsgegevens van de bank, of word je gevraagd om op “download links” te klikken, waardoor je kwetsbaar wordt voor malware. Oplichters kunnen je ook een e-mail sturen die eruitziet alsof hij van je eigen bank komt en die een koppeling naar een website kan bevatten. Wanneer je echter probeert in te loggen, kunnen ze je wachtwoord stelen. Ze kunnen je ook vragen om te bellen of per e-mail te antwoorden. De websites zijn echter NIET van je bank. Criminelen zijn er goed in om hun e-mails en websites er realistisch uit te laten zien. 

Wees alert bij de volgende zaken:

  • Vreemd uitziende e-mail- of webadressen.
  • Een slecht ontwerp, typefouten of slechte spelling.
  • Een site toont niet het hangslotsymbool in de adresbalk als je inlogt.

Installeer een beveiligingssoftware

Als je online webmail gebruikt, raden wij je aan de beveiligingssoftware F-Secure Internet Security op je computer of thuisnetwerk te installeren. XS4ALL webmail heeft voor al haar klanten standaard VirusFilters ingeschakeld. Deze helpen je om veilig te werken en te blijven werken terwijl je gebruik maakt van alle tools.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *